De Vlaamse overheid reikt jaarlijks de Thuis in de Stad-prijs uit. Daarmee wil de Vlaamse overheid innovatieve realisaties van de steden stimuleren. De Thuis in de Stad-prijs bekroont telkens ‘een geïntegreerd infrastructureel project’ en ‘een geïntegreerd niet-fysiek project dat de stedelijkheid bevordert’ . Vlaams minister Freya Van den Bossche reikte op 27 januari in de Brusselse KVS een cheque van 125.000 euro uit aan Gent en een cheque van 25.000 euro aan Genk.
Gent viel in de prijzen met het nieuwe stadsmuseum STAM op de Bijlokesite. Met de herbestemming van een voormalig abdijcomplex naar een toegankelijke cultuurcampus, creëerde Gent een toegangspoort tot de stad. Voor bezoekers is het STAM de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Gent. Terwijl de buurtbewoners er een tuin als ontmoetingsplek bij krijgen. De gezamenlijke investeringen van de Stad Gent en de Hogeschool Gent hebben het verval van de historisch belangrijke en waardevolle Bijlokesite gekeerd. Vernieuwend daarbij zijn de linken met de stad en het feit dat de stad zelf het onderwerp is.
Genk kreeg de prijs toegekend voor ‘De Genks. Wij maken de stad.’ Het project is opgevat als een nieuw samenlevingsmodel voor een multiculturele stad. Via stadsgesprekken wil Genk meedenken en meewerken aan een sterkere en warmere samenleving, met de diversiteit van de Genkse bevolking als troef. Een 40-tal Genkse vrijwilligers trokken met zelfgekozen thema’s de straat op en gingen de dialoog aan met andere Genkenaren, om te achterhalen ‘wat er leeft in de stad’. De stad analyseerde de verslagen van deze gesprekken, waarbij geslaagde voorstellen een plaats krijgen in het strategisch beleidsplan van de stad.
Naast een geldprijs kreeg Gent, ter gelegenheid van tien jaar Thuis in de Stad-prijs, een kunstwerk. Ontwerpster Linde Hermans creëerde een zitelement als symbool voor Thuis in de Stad. Het werk krijgt een plaats in de buurt van het STAM. Linde Hermans: “Met dit zitmeubel wil ik de sociale cohesie van de stad in beeld brengen, de dynamiek en de gelaagdheid. Het meubel zal bestaan uit een balk, opgevuld met samengeperste kranten die de Gentenaars aan ons kunnen bezorgen. Net zoals het STAM de geschiedenis van de stad Gent vertelt, zo zal ook dit zitelement de gebeurtenissen van vandaag en het recente verleden verzamelen. Het zitelement, dat toepasselijk omgedoopt wordt tot ‘De Stam’, moet daarnaast mensen uitnodigen om even te verpozen, te genieten en een babbeltje te slaan met mekaar.” Naar aanleiding van de feesteditie verschijnt ook de publicatie ‘10 jaar Thuis in de Stad-prijs’ die de winnaars van 2001 tot vandaag in beeld brengt en alle steden de nodige inspiratie kan geven om te blijven werken aan stadsvernieuwing.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten