Momenteel loopt in het Gentse Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen de tijdelijke tentoonstelling 'Wetenschap op je bord'. Tijdens deze tentoonstelling komen diverse vragen over onze voeding, voedselproductie en -verwerking aan bod, welke in vijf verschillende luiken voor het brede publiek worden uitgewerkt. In een eerste luik wordt stilgestaan bij de samenstelling van onze voeding. Hierbij is er vooral aandacht voor de vier essentiële componenten: water, eiwitten, vetten en koolhydraten. Vervolgens gaan we over tot de productie van de basisvoedings-stoffen en hoe dit evolueerde doorheen de jaren. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de wetenschappers en hun bijdrage tot onze moderne voedingsindustrie (Pasteur, Liebig…).Voor de bewaring van voedsel op korte en/of lange termijn maakt de mens sinds mensenheugenis gebruik van allerhande conserveringstechnieken. In het volgende luik van de tentoonstelling stappen we de keuken binnen en gaan op zoek naar de wetenschap achter de bereiding van ons voedsel. De cirkel is uiteraard pas rond wanneer het voedsel geconsumeerd wordt. In dit deel van de tentoonstelling begeven we ons in de wereld van de biologie en staan stil bij aspecten zoals het ervaren van honger en dorst, de verschillende smaakcomponenten en de omzetting van ons voedsel in energie. Al deze thema's worden verder geïllustreerd met wetenschappelijke instrumenten uit de uitgebreide collectie van het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.
In de rand van deze tentoonstelling vinden er diverse activiteiten plaats die de sterke band tussen wetenschap en gastronomie benadrukken. Op 7 januari zetten we het nieuwe jaar in met een aperitiefvoordracht over het leven en werken tijdens historische expedities. Prof. Henriet bespreekt hierbij de befaamde expeditie van De Gerlache aan boord van de Belgica. Hij toetst hierbij de levensomstandigheden tijdens deze historische reizen aan zijn eigen ervaringen tijdens historische expedities. Een ander thema is dat van bier en wijn. Niemand minder dan de prof. De Keukeleire (de bierprof) en Jean Blaute geven op 25 februari een duopresentatie over het Belgische bierlandschap. Maar ook de Belgische wijnen maken een opgang. Op 4 maart neemt Gido Van Imschoot, een autoriteit op dit vlak, ons mee op een zinnenprikkelende ontdekkingstocht tijdens een boeiende degustatievoordracht.
Op 25 maart neemt de hotel- en Toerismeschool Spermalie u uit voor een gastronomisch diner, verzorgd door de leraars en de studenten van de hotelschool. U krijgt er nog een boeiende voordracht over tafelgebruiken en de geschiedenis bovenop. Wie zich verder wil verdiepen in onze tafelgebruiken kan vanaf 30 maart op ontdekkingstocht tijdens de tentoonstelling ‘Tafelen door de eeuwen heen’. Aan de hand van een tiental historische evocaties schuiven we aan bij de Romeinen, tijdens een Middeleeuws banket en gaan we op de koffie tijdens de twintigste eeuw. Op 2 april brengen de leerlingen, uitgedost in historische klederdracht, de tafelgewoonten uit het verleden weer tot leven.
Naar goede gewoonte neemt het museum ook deel aan de Erfgoeddag, dit jaar onder het centrale thema ‘Armoe troef’. Astrid Elbers en Bart De Wilde brengen twee voordrachten over de impact van de sociaal- economische omstandigheden op onze voeding. Tenslotte wordt ‘Wetenschap op je bord’ afgesloten met een groots evenement ‘Food Revisted’. Wil u op de hoogte blijven, volg dan zeker de website van het museum. Ten slotte wordt er in het kader van deze tentoonstelling een nieuw deel van "Uit het wetenschappelijk verleden" uitgegeven. Dit boek behandelt in detail de thema's die in de tentoonstelling aan bod komen en werd gerealiseerd in samenwerking met enkele gerenommeerde hotelscholen en restaurants. Link: http://www.sciencemuseum.ugent.be/WojB.html#/home
Of http://www.sciencemuseum.ugent.be/index.html
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten