maandag 14 november 2011

Nieuwe zoetstof steviolglycosiden toegelaten in de EU

Voedingsmiddelenfabrikanten in de hele EU zullen binnenkort gebruik kunnen maken van een nieuwe zoetstof ‘steviolglycosiden’, die 200 keer zoeter is dan suiker en uit de blaadjes van de plant “Stevia Rebaudiana Bertoni” wordt gehaald. De nieuwe zoetstof krijgt het nummer E960. De verordening nr. 1333/2008 van de Commissie van 11 november 2011 met de toelating en gebruiksvoorwaarden van steviolglycosiden verscheen op zaterdag 12 november in het Publicatieblad van de Europese Unie. Een tweede verordening met de specificaties over de productiemethode en zuiverheidscriteria zal binnenkort gepubliceerd worden.
Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de “Stevia rebaudiana Bertoni”, ook gekend als de steviaplant. De nieuwe zoetstof, die het nummer E960 meekreeg, zal twintig dagen na publicatie van de verordening legaal verkocht kunnen worden. Voor ze op de markt mogen komen, moeten de steviolglycosiden opgezuiverd worden om een 95% zuivere zoetstof te bekomen. Die mag 10 verschillende steviolglycosiden bevatten maar moet voor minstens 75% uit de som van de steviolglycosiden stevioside en/of rebaudioside A bestaan. Afhankelijk van de samenstelling kunnen steviolglycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak.

De verordening bevat een aantal gebruiksvoorwaarden. Steviolglycosiden zijn enkel toegelaten in bepaalde voedselgroepen zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes, …), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, confituur, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserten, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen. Bovendien is de toelating vaak beperkt tot de lightproducten en producten zonder toegevoegde suikers. Ten slotte zijn er ook maximumgehaltes voor steviolglycosiden in voedingsmiddelen bepaald. De gebruiksvoorwaarden moeten er voor zorgen dat de consument niet meer dan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van steviolglycosiden inneemt. Deze ADI is door de European Food Safety Authority (EFSA), het wetenschappelijk adviesorgaan van de EU, vastgelegd op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Voedingsmiddelen met steviolglycosiden moeten ook aan de geldende regelgeving rond etikettering en reclame voldoen. Om de voedingsindustrie te helpen, stelde het DG Dier, Plant en Voeding van de FOD Volksgezondheid een leidraad over de toepassing van deze regels op.

Belangrijk om weten is dat de steviaplant zelf en de gedroogde blaadjes ervan nog steeds niet toegelaten zijn als levensmiddel of voedselingrediënt. De evaluatieprocedure in het kader van verordening (EG) Nr. 258/97 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten loopt nog steeds omdat de aanvrager nog niet voldoende toxicologische gegevens kon voorleggen die de veiligheid van deze producten aantonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten